Home Forums Articles How To's FAQ Register
Go Back   Xoutpost.com > BMW SAV Forums > X5 (E53) Forum
ModBargains
User Name
Password
Member List Premier Membership Search Today's Posts Mark Forums Read


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-19-2010, 05:24 PM
Jordo's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Lancaster PA
Posts: 674
Jordo is on a distinguished road
Is this... because of that????? (pics!!!)

Well let me first start off by saying hi. This is my first thread/post here.
I just picked up my first BMW. Its a 2001 X5 4.4 (apears to be loaded) with 93K miles. Silver W/ grey interior.

A little about me.....
I just turned 30 years old (ugg). I'm married and have 2 kids. Ive raced MOTOCROSS my whole life, in 2005 I turned Pro. ( < --- biggest goal I ever set for my self... check !) and just recently gave up the sport to focus on my family.

Now, the X5.
I still wanted to have a "jem" in my life, after selling all my race bikes. So I reserched and could'nt say no to a X5. So I got this one. Why? Cuz it was way cheap! $13,000.



(It was the "is" wheels that I had to have, lol.)

Ive had it for a week now, and honestly..... Now I know what all the hype is about! Truck drives soooo nice! The craftmanship is out-standing!

BUT!

It does have a few little issues. (yes I serched first) First off the biggest grip I have is it has a light mis-fire at low RPMs. It happends between 1500 - 2000 RPMs and usally its when im just maintaining speed, not trying to accel.

So I poked around under the hood, and found this. (this is where the Title come into play)



At the back of the motor (under the cover) I found a oil leak. And it looks like the oil broke down some hoses. they are ripped and torn, and clearly are not doing what they are soposed too.

Also, IDK what these two things are. Could the oil leak have damaged them, causing my mis-fire?



Any help would be very apriciated!!! (My spelling sux, I know)
Reply With Quote

Sponsored Links

  #2  
Old 09-19-2010, 05:41 PM
Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Denver, CO
Posts: 416
sunny5280 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Jordo View Post
Well let me first start off by saying hi. This is my first thread/post here.
I just picked up my first BMW. Its a 2001 X5 4.4 (apears to be loaded) with 93K miles. Silver W/ grey interior.

A little about me.....
I just turned 30 years old (ugg). I'm married and have 2 kids. Ive raced MOTOCROSS my whole life, in 2005 I turned Pro. ( < --- biggest goal I ever set for my self... check !) and just recently gave up the sport to focus on my family.

Now, the X5.
I still wanted to have a "jem" in my life, after selling all my race bikes. So I reserched and could'nt say no to a X5. So I got this one. Why? Cuz it was way cheap! $13,000.

(It was the "is" wheels that I had to have, lol.)

Ive had it for a week now, and honestly..... Now I know what all the hype is about! Truck drives soooo nice! The craftmanship is out-standing!

BUT!

It does have a few little issues. (yes I serched first) First off the biggest grip I have is it has a light mis-fire at low RPMs. It happends between 1500 - 2000 RPMs and usally its when im just maintaining speed, not trying to accel.

So I poked around under the hood, and found this. (this is where the Title come into play)



At the back of the motor (under the cover) I found a oil leak. And it looks like the oil broke down some hoses. they are ripped and torn, and clearly are not doing what they are soposed too.

Also, IDK what these two things are. Could the oil leak have damaged them, causing my mis-fire?



Any help would be very apriciated!!! (My spelling sux, I know)
Congratulations on the purchase. I have a 2001 4.4i too (also used to race motorcross but not even close to the professional level).

The hoses you're referring to are the oil separator hoses. They were the cause of the engine misfires I had in my X5. Quick, easy, and inexpensive fix for you.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-19-2010, 05:46 PM
Jordo's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Lancaster PA
Posts: 674
Jordo is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by sunny5280 View Post
Congratulations on the purchase. I have a 2001 4.4i too (also used to race motorcross but not even close to the professional level).

The hoses you're referring to are the oil separator hoses. They were the cause of the engine misfires I had in my X5. Quick, easy, and inexpensive fix for you.


Your words in red..... sound like arc angels singing from the heavens!!!!
__________________


Pro motocrosser since 2005. First time BMW owner.
2002 4.4 E53
Reply With Quote
  #4  
Old 09-19-2010, 05:51 PM
sethro's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Toronto
Posts: 560
sethro is on a distinguished road
When you change out the oil separator hoses, its probably a good idea to give it some fresh spark plugs also since your already in there.

Here is the DIY: Spark Plug Replacement DIY - E53 4.4i
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 09-19-2010, 05:58 PM
Jordo's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Lancaster PA
Posts: 674
Jordo is on a distinguished road
Here is what I was driveing before "I stepped up in the world".

2005 Nissan Frontier, 6 inch lift with 33 inch Kumho ventur M/T's


In the back is/was my Honda race bike. It's a Honda CRF 450.

Here is a pic of me in a corner.



__________________


Pro motocrosser since 2005. First time BMW owner.
2002 4.4 E53
Reply With Quote
  #6  
Old 09-19-2010, 06:02 PM
Jordo's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Lancaster PA
Posts: 674
Jordo is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by sethro View Post
When you change out the oil separator hoses, its probably a good idea to give it some fresh spark plugs also since your already in there.

Here is the DIY: Spark Plug Replacement DIY - E53 4.4i

Good call man! Thank you! I'm so excited to tinker with this thing! lol, my wife just walked in... she said OMG, here we go again! (I was .... fairly active on my last fourm, club frontier. com, to say it nicely! lol)
__________________


Pro motocrosser since 2005. First time BMW owner.
2002 4.4 E53
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



I


All times are GMT -4. The time now is 12:13 AM.
vBulletin, Copyright 2014, Jelsoft Enterprises Ltd. Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0
2013 Xoutpost.com. All rights reserved. Xoutpost.com is a private enthusiast site not associated with BMW AG.
The BMW name, marks, M stripe logo, and Roundel logo as well as X3, X5 and X6 designations used in the pages of this Web Site are the property of BMW AG.
This web site is not sponsored or affiliated in any way with BMW AG or any of its subsidiaries.